Esterházy emeletes torta
Hozzávalók:
- Tésztához: 15 db tojás fehérje 35 dkg cukor 40 dkg darált dió 3 dkg liszt
- Krémhez: Ha csak az alapot készíted elég ez az adag, de ha ezt az emeletest duplázd meg a mennyiséget: 3 dl tejszín 1 vanília puding 4 dl tej 3-4 evőkanál cukor pár csepp rum aroma, de lehet bármilyen más általatok szeretett alkohol is
- Egy kis baracklekvár az emeletek kenéséhez
- Fehér marcipán massza és színes ételfestékek a dísz rózsák készítéséhez
- Díszítés: 100 g fehér csoki 50 g vaj 50 ml tejszín 30 étcsoki apróra vágott dió
A tojásfehérjét habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, diót és a lisztet lassú keverés mellett. Tésztát kb. 6 felé osztottam. Öt lapot külön-külön sütöttem meg, egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Egy nagy tepsiben pedig a maradékból vékony lapot sütöttem az emeletes részhez. Sütési idő nem hosszú, kb. 10 perc, mivel vékonyak. Lapból kivágtam 5 karikát és 5 kis négyzetet:
A krémhez megfőztem a pudingot a tejjel és a cukorral. Hagytam hűlni. Közben felvertem a habot. és a már kihűlt krémet hozzákevertem az aromával együtt.
Jöhet a torta összeállítása: Minden lapra kentem egy kis házi készítésű sárgabarack lekvárt, rá a krémet. Így kész is az alap. Ugyanezt megcsináltam a négyzet és a kör alapokkal is. Így lett 3 különböző formájú tortám, melyek oldalán is lekentem a maradék krémmel. Mehet picit pihenni a hűtőbe.
Díszítéshez vízgőz felett felolvasztottam a fehér csokit, összekevertem a tejszínnel és a vajjal. Tetejére kentem. Majd megolvasztottam az étcsokit is és kör alakban a torták tetejére csorgattam, fogpiszkálóval óvatosan két irányból vonalakat rajzoltam rá. Újra a hűtőbe tettem kicsit, amíg a diót robotgéppel apró darabokra daráltam. Díszítettem vele mindhárom torta oldalát.
Készítettem marcipán masszából sárga és piros rózsákat, zöld leveleket.
Az összeállítás már csak másnap jöhetett. A három torta részt egymásra tettem, úgy hogy majd a gyertya, a tűzijáték és a rózsa díszítés is elférjen.
Nagy sikere volt a sütinek. Ti is készítsétek el, nagyon finom !